Followers

Thursday, November 24, 2011

Soory dan Sorry ..~

Salam alaik..
first of all , aku nak minta maaf banyak banyak..
aku bukan nak delete anda di Facebook dengan sengaja.
tp aku rasa mcm patut jek nak delete anda .

status tu..memang dah takde stock tatabahasa yang elok elok kah?
asal aku klik Home jek , nampak anda sedang %&&*((()$#$
asal aku klik Home jek lagi , aku nampak gambar anda dan awek anda..
kan elok kalau anda nikah jek.. ni keluar duwet belnje grand2 , hadiah best2 ,
tp ... adehh.. aku pulak yang dapat " dose kering "

soory sangat.ala , maybe tak luak pon kalau aku remove anda kan..~
oke la tu jek nak cakap..

ops nak tambah satu lagi. aku ni taklah hot mana pon.
takdela nak kate hari2 orang add aku..
tapi soorryy jugak , aku tak dapat nak approve anda..
nama pelik pelik , DP menakutkan , memang tak laaa..~
huuu. im sorry , request dah sampai 70 lebih.
tapi 40% dari tu , semuanya pelik pelik..
hayyak..

oke tu jek entri ringkas..

Wednesday, November 16, 2011

Tahniah sahabat !

Assalamualaikum w.b.t
bahagianya dengar sahabat nak sambung study!
saya tumpang heppy ye !
sampai nak keluar air mate :'(

sayu dalam gembira !
moga kamu kuat di sana :)
moga dimudahkan segala urusan di sana :)
tahniah atas kejayaan ini !

aku rasa paling bahagiaa sekarang !!

moga ada jalan dariNya !

Tuesday, November 15, 2011

Padil excident :'(

Salam alaik. aku cuba taip selaju mungkin.sebab nak rest. huuu..~ btw nak cerita pasal Padil yang menyayat hati. huhhh.

Pagi tadi akk aku call mak aku kat Malaysia.hee.happy la dy dapat dengar suara mak aku. huuu.masa tu dah lewat malam. aku pulak dah tidur. huu.. pastu..mak aku pon mula la cerita beliau..

padil sewaktu zaman muda. kat sekolah.before aku jemput dia balik rumah aku.
ayukann mase nih. sebab reti sopan & takut ngn tuan. heee

padil sekarang .. dia lentik bila masuk dalam BlackBerry abgcik.mcm tahu2 jek nak uplod dalam FB..
sekarang kurang sopan dan semakin gedik. HAHA !!

Pagi tadi. before mak aku sampai tempat kerja.mak aku pon drive la kan. elok jek drive. mantain and cool jek. mak aku tak perasan satu makhluk kat atap kereta mak aku..
pastu. time mak aku brek kat traffik light (maybe) pastu ade satu makhluk tercampak dari cermin kereta mak aku.. tengok- tengok Padil terjatuh...Si Padil Gedik ni duk atab atap kereta mak aku.. KUI3!!!

wuarghhhhhhh ! Padil terus lari ketakutan.. huuuu.. ---> aku bayangkan bulu bulu dia ala ala kene tiup angin laju-laju. hahaha! mesti sejuk dia kat atas atap tu en.. kesiannye dia..
pastu mak aku terdetik..sesuatu..

mak cakap dekat akk aku masa call.. " kalau mak tak fikirkan adik suruh tolong jaga Padil ni , mak takkan kejar Padil ni mase dia lari tu.."

seriuss tacinkkkk ! tersentuhhh dehhh :'( sadissnye.. harap harap Padil takde luka luka.. huuuu ~
then , mak kejar dan terus bawa masuk dalam kereta hantar kat rumah semula.. dia terus lari ketakutan.. huuuu.. alooolooo.siannya Padil. tapi aku nak gelak pun ada.. hehee..

---------------------------------------------

Padil dah semakin gemuk.sebab hari2 mak bagi makan whiskess jek..pastu makin tidak beradab. haha. baget dia kucing kaye la. dapat makan mewah.. hehehe..
bak kata abangcik .." adik , Padil ni suka panggil kawan kawan dia join dia makan sekali satu pinggan.. "

HAAHAHAHA ! seriyuss aku terasa Padil sangat cute ! HAHA. cuma Padil tak berapa cantik even dia betina. tapi dia Hensem. HAHAAHA :D

oke tu jekk . harap Padil sehat macam mak aku kat Malaysia tuh .
Love u mak ! Love u Padil !! more and more !!

Thursday, November 10, 2011

11/11/11

wujudnya entri untuk Kaka saya !
football player :P
ekekeke :D

happy ever ending
k , babai

Monday, November 7, 2011

Eidadha 1432 !



anak buah aku
Mohd Syabil Fahri bin Mohd Shahir


Do u know why love is blind? Love is blind because
,
"Your mom started to love u before seeing your face". ♥

and we never see our Prophet s.a.w, but w

e still love him till the end.


SALAM EIDILADHA 1432 !
MABROUK SAEID :)

Eidadha 1432 memang best sebab semua kawan raye rumah " mak angkat arab" masing2 .. rumah pun kosong jek..tapi satu jekla..sebab tak ramai ramai. semua berpecah dan beraya..huuuu..by the way shukur ! shukur ! dapat 2 ekor kambing free. Classmates arab aku sedekah kat pelajar Malaysia Casablanca :)

Jangan lupa menghayati dan mengambil pengajaran dari kisah Nabi Ibrahim , kesetiaan Hajar dan Ketaatan Ismail dalam meraih redhaNya . inchaallah !



#cuti seminggu taw.ops ! pic family angkt tak sempat snap.
sebab busy tlg diorang (koya :P) *_*

Thursday, October 27, 2011

kisah silam dan cita-cita !


Salam autumn untuk semua rakyat Morocco ! sangat sejuk sekarang.suhu sudah menurun menjadi 20'C dan kejap-kejap 17'C ..sangat rindu sejuk begini. perasaan nak main salji pon dah muncul dah.heee :D

sebenarnya aku excited sangat nak menulis entri kali ni.haha.sebab dah lama sangat tak menaip lebar2..dan yang paling aku excited dan teruja sangat ialah rancangan Deko Bersama Eric season 3 dah start. hehehe..aku pon baru tahu dah ada musim baru.yelaaaa , ketinggalan zaman sikit.rupenye dah nak episod ke-13 dah awww..geramnyee..last - last layan Eric Leong kat Youtube jekla. huuuu.haru haru =='

pernah satu ketika dahulu, cita-cita aku dah besar nak jadi Interior Designer.aku punya idola pulak Eric Leong.pastu berhajat nak register Multimedia University di CyberJaya. huh.. ini memang cita cita aku dari dulu lagi..tapi sayang, kalau aku nak job ni , aku mesti ada ambil kemahiran teknikal. senang cerita kena masuk sekolah teknik jugaklaaa..mak pun memang menyokong aku untuk bidang ini.sebab dia pun nampak aku lebih minat dan cenderung dengan semua ni. tapi.........bidang agama itu lebih family aku titik beratkan..

after Form 3 dulu, aku sangatt teringin nak masuk sekolah teknik.sebab aku nak capai impian aku ni.tapi..paham paham jela mak aku. mesti larang punya.even aku memang sangat sangat suka. akhirnya , mak aku kata, jadikanlah impian aku ni , sebagai sampingan jek bila aku dah besar nanti.nanti boleh buat duit.ermmm..sebab , anywhere pon, AGAMA tu jauh lebih penting dari semua tu..hurm..masa tu, aku rasa mcam down sangat..

yelah.cuba lah imagine.. aku memang takpernah miss tgok rancangan Eric LEong tu.kalau main game pulak masa zaman muda muda dulu pon, main game The Sims, hias hias rumah.pastu susun susun barang kartun tu..then, sangat suka colourful.ahhh, aku sangat sukaaa !!

since aku form 2 tak silap. bukan setakat Eric Leong tu jek..kalau pergi BookFair sekalipon, majalah yang aku nak sangat suruh mak aku beli..mesti Anjung Seri. faverettt gileee !! haha. masa tu kompemlah berduyun-duyun mak aku beli.sebab penghabisan stok karangkraf kan. haha. so, semua murah murahlaa..dengan bangga aku bawak balik rumah..

haaaa.taklupa jugakk..since aku Form 2 until Form 5, aku mesti dipilih dalam kelas jadi Ketua Keceriaan.haha..aku pon tak tahu nape..sampailah kat dorm jugak. ini memang kerja aku.sebab dulu, mak aku memang rajin nak pergi Nilai 3 beli barang..jadi, itu bukan satu masalah untuk aku.hehe. mak aku memang senang sikit bila nak ajak berjalan. hehe. asal duwet ade , takyah bising ar...

tapi, akhirnya aku masih di bidang agama.yeah!! aku suka..dan aku sangat suka Pengajian Islam ni. sebab bidang agama memang sangat luas.ianya juga buat aku matang dan berfikiran jauh..tolong jangan kata, orang agama sangat lambat buat kerja..pastu tak reti semua bab-bab remeh.keje keje pejabat dan etc.. pleasee.. tak semua begitu..tapi, memang aku admit semua ni..yelah , manusiakan tak sempurna. kui3!

oke.stop semua kisah silam aku. dan yang sebenarnya..aku sangat berharap satu hari nanti kecenderungan aku terhadap bidang ni menjadi kenyataan.dalam masa yang sama, aku sudah ada kerja tetap.then interior designer sbagai topup nilai jek.yeahhh ! teringinnnnnnnn ! seriuss teringin...!!!

aku nak jadi macam Eric Leong !!!



Tuesday, October 4, 2011

cuti part 8: Paris & German



In The Name of Allah
The Most Grecious The Most Merciful

say alhamdulillah..
sudah 2 minggu berada di rumah
setelah seronok berjalan jalan makan angin
di Bandar Perancis dan Kampung German

seronokk ! tak puas..! nak pergi lagi..!
barang semuanya best best ! murah murah !
cuma space beg aku kecik..!

satu target aku,
before aku tamat stdy kat bumi Morocco ni,
seriyus aku nak jejak German lagi..
siyusss , aku tak habes shopping lagi. hahah!

paling seronok, dapat jumpa akk usrah aku kat Besancon :)
sukeeeeeeeeeeeee ! rindu , sayang bertaut kembali :)

oke , dah tu jek mmpu cerita.
nex time la taip panjang panjang.
gmbar Paris , German ada kat FB
tak leh nak taip over sngat sbb semester 3 dah mula.
azam baru. fokus fokus :)


#aku sangat rindu yang tersayang di Malaysia.keluarga, kamu , kawan-kawan. May Allah bless u alls.moga sentiasa dilindungiNya ! T___T jgn tinggalkan ku sendirian

Friday, September 16, 2011

3 days more. heading to Paris - German !

Assalamualaikum w.b.t. Selamat pagi rakyatt Morocco ! huh , komfem takde siapa yang menyahuttt seruan aku.sebab semua tengah lena.aku jek yang berjage sekarang.hurmm.semua keletihan sebab malam tadi main masak masak untuk JAMHARA 2011 ( Jamuan Hari Raya 2011) ala.. buat kecik kecik jek. untuk akhowat Casablanca :) terima kasih yang sudi meraikan.

housemate aku dah update dah pasal Semester 3. aku pulak, baru nak hapdet pasal bercuti.adeh adeh. semangat bercuti tak habis lagi.even dah 3 bulan aku menganggur di bumi Morocco ni.ya Allah..seriyus, kalau korang tak berjalan kemana mana, memang kematu bon*** duduk rumah awww...hehe :D nasib ade jemputan raya minggu haritu..

oke..ladiess in the houseeee ! hari ni ade Jamuan Hari Raya. semoga semuanya happy happy belake. aku taknak rosakkan berat aku yang dah agak berat ni.so , EAT AT YOUR OWN RISK ! oke ??! hahaha :D

actually, nak mintak kalian semua doakan perjalanan kami from 20 -27 September 2011, inshaallah akan berangkat ke France seramai 9 orang dengan 3 orang senior dan 6 batch aku.moga moga selamat sampai.dan dimudahkan perjalanan olehNya.. mohonnn sangat doa kaliann !

alhamdulillah, urusan pembelian tiket flight, train, hotel, bus dan lain lain sudah selesai.moga mudahhhh segalanyaaaa..aminnn! duit pun sudah di convert dalam EURO.baju dah packing.stok makanan dah beli.alhamdulillah.sudah mampu tersenyum lebar.cuma tunggu pos barang dari Malaysia jek.kalau tak, aku takde kasut nak berjalan..=.="

pesan kakak kakak France, jangan lupa bawak sweater ! uffff =.= cuaca sana sudah mulai sejukkah?! 5bulan lebih simpan sweater, baju tight dalam loker. hari ni keluarkan balik.mcm janggal pon ade gak. setoking tebal2 sume.. huh. kena rapi rapi. nanti raflamoeeee.

motif sebenar ke sana untuk merapatkan lagi ukhuwah dua benua antara kami dan kakak usrah kami di France.mereka tinggal di Besacon.inshaallah akan berprogram dengan mereka 4 hari 3 malam.moga dmudahkan!

oke, ini plan travel kami.mohon dariNya yg baik baik sahje bila smpai sane..
  • 20/9 - Casablanca- Fes-Paris Beauvais (France)
  • 21/9 - Paris City ( check-in hotel )
  • 22/9 - Paris City ( check-out hotel )
  • 23/9 - Besacon
  • 24/9 - Besacon
  • 25/9 - Besacon
  • 26/9 - Frankfurt, German (check in)
  • 27/9 - German - Fes - Casablanca
mohon sangat sangat,diselamatkan dan dmudahkan segala urusan kami.aminnn !



psssttttt... aku tgh blurr ni, nak bawak lappy ke tak ea?! huhu..takleh bawak beg banyakla.huh.tapi kat sana nnti, wifi merate beb. huh! nak call mak & orang tersayang nnty !!

Monday, September 12, 2011

lagu blog kepada yang bertanya

Assalamualaikum w.b.t dan selamat siang untuk orang Morocco
dan malam untuk orang Malaysia..

btw, semenjak aku tukar lagu blog ni,
ramai sangat yang duk tanya tanya aku ,
apa tajuk lagu ni..
actually , aku pon taktahu pe bende tajuk ea..
godek godek , ttbe sedap pulak nak jadi halwa telinga..
maaflah kepada wanita yang bertanya aku apa tajuk lagu ni since 3 minggu yang lalu ,
dan yang semalam..dan lain lain..
aku tak sempat nak bagitahu ..

now.. tajuk lagu ialah ,

MENJEMPUT BIDADARI - Dani Setiawan

kalau siapa peminat novel Hlovate, kalau korang ada terbeli novel Versus..
dia ada tulis lirik ni masa AO nak melamar Min Edina..
tu pun kalau korang perasan lah.
lagu ni sangat best lah..
lagi sweett yaa amat kalau "ade orang" beri kepada anda..



ehem ehem , LAKSANA ZULAIKHA MENUNGGU YUSOF SANG TAMBATAN HATI lahh katekan.. hehe :D

k, wassalam. nak tengok kitab cinta.. ada Aaron Aziz :)


Sunday, September 11, 2011

kempunan gile !

Assalamualaikum w.b.t.

ya Allah, mood gile gile rindu makanan Malaysia ! eeeeeeeeeee korang orang Malaysia mesti best gile an layan macam macam makanan .. fuh ! tak agak agak.. nakk nakk nakk .. kempunan aku weyhh !

char kuew tiow !
lagi best kalau basah basah sikitt...
pastu , togey tu kalau takde, lagi bagus..
=='
nyummmyyy !! nyummmyy !!

sup sirip ikan hui..
last aku makan makanan ni tahun 5. argh ! seriyus tak tahan nak makan ni. korang nanti kalau dah balik Malaysia atau yang kat Malaysia tu, try trylah carik sup ni. bapak sedapnye..! dulu makan bende pon mase aku duk kat Johor. sebab aku selalu ikut mak aku dinner kat hotel2. sebab ade keramaian. marvellous takleh nak bagitahu ar !
ni satu agy ! Nugget Ayamas !
krukk krukkk !
fuhhh bunyi dy after kene goreng .. puihh puihhh. sodapp giloo.
cecah lak samo sos Kimball. uhhhh , gile kentang lak ai .. teringinnnn :(
nak beli kat Marjane @ Acima kompem dalam mimpi.
sebab mahal tak hingattt !
Tempe Sambal + Kacang
grrr , rasa nak suruh jek kezen aku yang bakal sambung stdy sini bawak an.
tapi segan dod. ade jek kias kias suh bawak. tapi taktahu la dy bawak ke tak..
orang suka tambah ikan bilis. tapi aku tak minat ikan bilis.
sebab aku bayangkan dia mayat ikan. kui3!! haha :D
dari kecik aku berape minat ikan bilis. ekeke :D
ade aku kesah en. haha..~

tension lah takdapat nak merasa :( sadissss sangatt nih ! perantauan betul ! kalau teringin , search jek la kat google .. hayyakkkk .. sabar sabar ..~ oke. babai .

p/s: org Malaysiaaaa , eat at your own risk oke :)

Wednesday, September 7, 2011



DOAKAN AKU BAHAGIA
& BERJAYA!

ANDAI ENGKAU TIDAK MENGERTI

AKANKU PERGI MEMBAWA DIRI INI

AKU SENTIASA MENUNGGU KEHADIRAN MU

MOGA ADA YANG TERBAIK DI PERTENGAHAN INI DAN KEAKHIRNYA




#k babai makhluk Tuhan T__T

Monday, September 5, 2011

My Syawal 1432

Assalamualaikum.moga smuanya sehat sehat hendakNya.korang doakan aku bahagia ye. hehe..
juz capture from open house hari tu jek. click! click! snap snap snap berdass dass.. ini lah hasil nya.. tadaa !

takboleh nak upload banyak banyak.sebab makanan orang Malaysia lagi marvellous dan baju pon vogue dari kat sini en. hadess..~ tapi takpe.asalkan kenyang sudaa.kire untung orang jemput datang. makan. beraya.dpt duwet raye. hehe :D

oke..seminggu bersyawal , full of open house yeah..~

open house di kediaman S/U Kedutaan Malaysia di Maghribi

open house di kediaman S/U Kedutaan Brunei di Maghribi

open house di kediaman Dr. Yusnan

open house di kediaman Kedutaan Malaysia di Maghribi

oke.stop makan.
then ,

Angah & Adik
5 syawal 1432 !

4 syawal 1432 !

3 syawal 1432 !

2 syawal 1432 !

coppp ! this is first time aku beraye tanpa Emak & saudara mara. tacing gak mule mule takbir tu. tapi, terime jek lah hakikat. bekorban skit kan. 2013 nanti , balek lah..bukan lama sangat pon..oke . babai.

pssssss , yuk teruskan misi puasa sunat 6 pula. dan teruskan another "misi" hehe

taksabar tunggu 20 September 2011 ni :) k wasalam

Tuesday, August 30, 2011

jeless pluss pluss


Salam to all Malaysiaanssssssssssssssss !
moga kalian semua sehat sehat belake !

ini cuma entri pendek yang berbau jeless ..~

just wanna to say ,

SELAMAT MENYAMBUT AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN

HAPPY MERDEKA DAYY !!

aku jeles , sebab Morocco raya lambat. walaupun raya lambat ,
itu aku tidak kesah.
yang aku kesah, sebab first time dalam hidup aku,

aku tak de baju raye. kasut raya , tudung raya, kerongsang raya
POSTTTTT TAK SAMPAI LAGI !!!!

sedehh makcikkk wokkkk !!

yang paling sadis bile aku call semua famly,
diorang duk melyan lemang , rendang ++

call sedara mara ,
tengah layan mercun , bunga api..
perghh ! tak agak agak !!

call my BFF ,
takde keje laen, dok shopping shopping..
fu fu fu , shoping kat Msia pling best !!

call my tut ,
tengah layan kezen mezen ..
erkkk ! pe kesss???!
dah semua tak dulikk an aku
=="

geram geram , jeles jeless pluss plusss..

oke, tak leh nak bebel banyak.
nk wat promotion tengok tv1 tadi pon,
aku takde gak dalam ucapan salam perantauan tu..
eeyyaaaayyy...!

manyakk tacingg wooo..
watever pon, aku sedih..

Ramadhan sudah berlalu pergi..~
moga amalan kita diterima olehNya..
dan
Ramadhan kita kali ini menjadi latihan untuk 11 bulan akn datang...~

aku mohon dariNya, agar bertemu dengan Ramadhan lagii..
aminnnn!!

k babai.
aku jeles#so tak leh tulis panjang panjang.
hahaha !!

Monday, August 22, 2011

Ramadhan in Love :')






Ramadhan 1432 menjadi kenangan . Semoga bertambah amalan kelak .

Saturday, August 20, 2011

Ayam Salut Tepung ala-ala KFC !

Assalamualaikum w.b.t alhamdulillah kita sudah masuk ke fasa 10 malam terakhir Ramadhan. buat org Morocco,kita belum lagi berbuka puasa. tapi orang Malaysia dah nak sahur dah pun.. heee :D selamat menunaikan ibadah yea semuaa ^_^

mereka patut rasa bertuah bila aku dah follow blog-blog kengkawan aku di FB, bukan follow jek, siap komen sekali aw..haaa, naseblah aku cuti summer 3 bulan sekarang, kalau tak, takde keje aku nak telek blog org satu satu bace entry smpai habes. hehe..takpe. jgn risau. i will follow perkembangan u all BILA AKU FREE. ;)

oke, actually aku sengaje nak masukkan menu masakan aku buka puasa 17 Ramadhan haritu. kenapa 17 Ramadhan? hurmm..sebab aku malas nak hapdate blog.kui3! sekarang baru semnagt sikit ! tadaaaaaa! tu diaaa, ayam salut tepung ala-ala KFC..

sebenarnya aku malu nak masukkan entri ni. sbab org mesti akan kate, ekeleyyy, simple punye masakan pun nak hapdett kewwwww??! HAHA :D peduli apa aku en, asalkan aku puas bila dah pegang sudip dengan kuali..

soorylah, aku terlupa pulak nak tebalikkan ayam yg hitam2 sikit tu. hehe, tak menyempat kott nak snap, sebab waktu buka puasa nak dekat. aku pulak ade misi laen selepas itu. hehe..~
erm.. agak agak nak STORY ke pasal BAHAN & CARA ??! aku sangat malu sebnarnya nak cerita, sebab orang laen lagi maju kehadapan menu mereka. HAHA ! aku pulak, barulah nak testing testing ayam ala-ala KFC..maluu dod !! ^^,

okelah, BAHAN-BAHANya ialah :-
1) 5 biji bawang putih
2) garam
3) lada hitam
4) minyak masak
5) ayam
6) telur ayam
7) tepung

CARA-CARANYA
1) basuh ayam dengan bersih dan jangan lupa untuk berselawat :)
2) masukkan ayam kedalam besin/ bekas
3) kupas bawang putih sebanyak 5 biji dan hiris kecil kecil
4) masukkan beberapa sudu lada hitam mengikut rasa anda. jika banyak ayam, letaklah byk, jika sikit. sekadarnya sahaja.
5) gaulkan ayam tadi bersama-sama lada hitam dan bawang putih yang telah dihiris
6) masukkan 1 atau 2 biji telur
7) gaul sehingga sebati dan perap selama 15- 20 minit
8) tuangkan tepung kedalam bekas yg lain
9) salutkan ayam yg sudah diperap tadi dengan tepung itu sekadarnya

jika anda mahukan kerak ayam yg besar, salutlah agak tebal sedikit :)

10) panaskan minyak dan goreng dengan menggunakan api yang sederhana..
11) angkat ayam dan hidang

ENOUGHH ! DONE ! ni lauk untuk orang bujang bujang jek.kalau da kwen nak buat pon best gak.better adek adek yang nak masuk 16 tahun tu..dah bolelah nak goreng sendri kalau lapar. takpayah nak harapkan mak kita lagi..

aku malu dengan beberapa pemilik blog yang BERGELAR CHEF .. mereka lagi pro dari aku ! hehe, tapi seriyus aku katekan, memasak memang seronok..!






p/s: enjoy seh kat dapur time memasak. terutamnya tyme student + bujang ni. dah kawen sok sok, malu dahhhh weyyy nak beljar masak. masa tu, tak main dah belaja belaja ni. tinggal petik & sebut jek nak menu apa en, then da bole masakk :) heehhe

sekian ^_^

Friday, August 19, 2011

moreh Ramadhan ke-8

Assalamualaikum w.b.t salam sejahtera untuk semua warga muslimin dan muslimat :) moga Ramadhan anda untuk kali ini masih lagi bermaknaa , inshaallah .. salam Ramadhan yang ke-18. apa khabar bacaan QUran kalian..? sudah berapa juzuk? atau dah khatam.. teruskan usaha ye dalam beramal ibadah.. moga fasa kali ini mendapat keampunan dariNya !

toksah cakap banyak lagi.mata aku pun dah naik merah tengok masakan kat bawah ni. actually entri kali ini nak tuju khas untuk sepupu aku.Nama dia Anis Dzulkapli.. GAGGAA ! kak Na nak bagitahu anisss, yang kakNa dah pandai masakk ! haritu kau kan tanye, pandai masak kuih ape lagi selain kek batik.. hehe, here i wanna show u .. kueh keriaa !! tadaaaa~

oke, now nak bagitahu bahan-bahan dan cara caranya :)

BAHAN-BAHAN :-
1) 1 kg keledek
2) 1 kg tepung
3) 1 kg gula
4) garam
5) minyak masak

haa, see ! sikit jekkan bahannya. then , nak CARA-CARAnya pula..
1) kupas semua kulit keledek yg telah dibeli
2) basuh keledek dan rebus sehingga empuk
3) setelah empuk, angkat keledek dan toskan airnya sehingga kering
4) lenyekkan keledek sehingga lumat menggunakan daya energy tangan anda
5) apabila semua sudah lenyekkan dengan baik, taburkan tepung sebanyak 1 1/2 cawan
6) teruskan menguli sehingga sebati
7) masukkan 2 sudu kecil garam , dan sambung mengulinya lagi
8) bentukkan tepung yang telah diuli berbentuk gelang
8) sila tambahkan tepung jika tepung tadi masih tidak dapat dibentuk atau masih lembik

sebelum tu, jangan letak tepung terlalu banyak sehinggakan tepung itu lebih banyak dari keledek.. :) nanty tak berapa nak rasa pula keledeknya..fahamkan ayt aku ni?

selepas dibentuk satu persatu, panaskan minyak.. dan goreng keledek yang telah dibentukkan tadi..aniss soryy banyak ! terlupa nak snap gmbar masa keledek dibentukkan dan semasa keledek + tepung diuli. hehe :D

angkatkan keledek yang telah digorengkan tadi..and then, tiba pula cara untuk menyira keria dengan gula..CARA-CARANYA ialah :-
1) sediakan kuali yg telah panas tanpa minyak masak
2) masukkan 5-7cawan air
3) masukkan 5 cawan gula dan tunggu sehingga larutan gula dan air tersebut berbuih buih..
4) jika lambat berbuih, tambahkan lagi gula.besarkan api gas dan tunggu sehingga berbuih buih
5) masukkan semula keria yang telah digoreng ke dalam kuali tadi mengikut kebesaran kuali anda
6) kacau keria dan larutan tadi tanpa henti sehingga gula menjadi seperti gmbar dibawah
7) jika gula sudah kering dan melekat pada keria bolehlah angkat
8) hidangkan ia..

oleh kerana terlalu excited dengan kuih aku ni, aku terlupa skali lagi untuk snap pic keria yang telah dihidang. hehe :D maaflah budak baru belajar. tak macam CHEF BUJANG. hehe :D

jika korang percayakan resepi aku, bolehlah nak try and test keria @ kuih gelang korang pulaa :)
SELAMAT MENCUBA ! salam Ramadhan ke -18




pssssttt :- 100 % handmade tawww ;)


Friday, August 5, 2011

5 Ogos 2011 bersamaan 5 Ramadhan 1432

Assalamualaikum and very good morning :) First of all, ayuh sama berselawat ke atas Nabi MUhammad s.a.w.. salam ramadhan dan selamat berpuasa yang ke-6. moga moga Ramadhan kali ini lebih bermakna berbanding dengan Ramadhan yang lalu..

dan info terkini : perbezaan waktu antara Malaysia & Morocco telah lambat 8 jam..oke itu sahaja..opsss ! sahur jam 3 pagi, dan berbuka jam 730 malam. ;)

oke! nampak gambar diatas? gambar tersebut telah diedit sndri oleh aku.dan beberape touch up dari angah.bagi tidak menimbulkan kontroversi. hehe :D , anyway aku nak ucap terima kaseh tak terhingga dekat kawan kawan FB yang wish besday aku & angah yang tak putus putus dan bertalu talu dalam masa seharian semalam. hehe :D alhamdulillah , aku sempat reply ke semuaanya :) terima kaseh yang tidak terhingga kerana menyanggup untuk singgah ke wall FB aku, dan menaip panjang panjang wish.. hatta yang paling pendek pon.. hehe.. contohnya [ hb ! ] itu pun, kiree oke dahh :)

Allah yubarikkfikumm wa taqabalallah siyamakumm fi hada shahru kareemm !!

bersama Sohadah

oh sempena meraikan Siti Syazwani, pelajar wilayah Kenitra yang bakal pulang ke tanah air esok hari, kami warga Casa membwanya berbuka puasa dan bertarawikh di Masjid Hassan II, Casablanca.. aku tak tahu kenapa, aku sangat sangat sukaa akan masjid yang damai ini. mungkin kerana berdekatan dengan laut kott dan mesti dan tulis entri tentang Masjid ke-5 terbesar di dunia ni..^_^
takpayah susah susah tunggu bilal azan, kami hanya melihat matahari terbenam sahaja dari jauh. then , berbukaa puasaaaaa ! yeahh, bawak bekal mee goreng lagi.sengja housemate masak ni.snng nak bawak, tak leceh leceh nak berkuah bagai..Hepy BEsday to angah juga.. nahhh adikk suapppp !

oh, taksangka..rupa rupanya ada family arab ni duk usha usha kami berenam dari jauh..then, makcik tu suruuh anak dia bagi roti + ala ala roti canai [ aku lupe nme arabnye ] bagi kami makan.. choukrannn bizzafff ya ukht karimaahhh !

ni la makanan tu. aku tengok macam roti canai, tapi bile aku tarik, dia becerai cerai macam putu mayam. aku pon tak pasti ape namanya. tapi lagi sedap cecah dengan 3asol [ madu ] , nyummy nyummy.. mana pipi aku tak cenggitu, makan makanan bertepunggg jekkk.. hehe :D

usai solat maghrib di kawasan muslimat dalam masjid, kami terus ke kawasan luar masjid, untuk merasai angin damai. dalam masa yang sama,mendirikan saf di dataran yang luas ni, ianya juga dibentang tikar sebanyak banyaknyaa.dan siap dengan speaker banyaakkk sangattt..sebijik aku merasakan seperti di Mekah dahulu zaman 90-an dulu dlu masa aku kecik kecik aku pergi sana :)
inilah suasana yang boleh aku tunjukkan setelah sudahnya solat terawikh.manusia yang membanjiri..alangkahh indahnyaa jika di Malaysia juga berkeadaan begini. tambah tmbah pula dihiasi dengan pemuda pemudi. bukan hanya orang orang tuaa sahajaaa..

on the way nak pulang ambil teksi, terjumpe pulak classmate arab senior aku.namanya Zainab..tu yang paling tinggi sebelah aku tu :) kami bagila tahu dia yang kami ni teruje sangat tgok orang ramai solat disini. pastu dia cakap... ini paling sikit lah ni.. kalau kau nak tngok ramai lagi , tunggu 27 Ramadhan nanti..saf sampai hampir ke tiang ke lautt tu.. ramai yang tidur disini.. masa tu, aku boleee terbeliakk mata sambil tutop mulut dan berkata, wahhhhhhhhhhhhhhh ! bizzaaaafffff [ ramainyaaaaa] !!! sedangkan ramai begini pon kami teruje.. apatah lagi 27 Ramadhan nanti.. (0_o )

ya Rabb, andai usaha kami dalam menunaikan ibadah kepadaMU ini sedikit , Kau tetapkanlah hati hati kami agar teruss thabat dalam perjuangann melawan nafsu kami ini Ya Rabb. moga mendapat redhaMU! amineee :)



sekian sampai disini shaja coretanku!




p/s: jangan terkejut ya, besday angah & aku memang sama :) 5 ogos. tahun jek berbeza ^_^

Friday, July 29, 2011

cuti part 7 : Summer Break

Assalamualaikum w.b.t May Allah bless u alls blogger. my family . my friends.

Musim Soif semakin mula menampakkan dirinya.. cuaca yang semakin mencabar warga Malaysia di Morocco.. bulan Julai diisik dengan jayanya. cuma aku masih terkilan dengan diri aku. langsung tidak membuka kitab ! ufffff ! masa yang paling sia sia bagi aku !

hurm... firstly , program anjuran PMMM iaitu : Muktamar Senawi . tahniah kawan kawan ku yang sudah berjawatan. tanggungjawab kalian besar. aku sokong dari belakang jeklaaa..

kepada mantan mantan senior yang lain , terima kasih beri tunjuk ajar kepada kami sesi lepas. cehhh.. gaya aku , macam lah ade jawatan besaq sangattt. HAHHA.. aku tak kesah laa semua tu.. abaikann jek ! kui3!

aku orang belakang tabir sudah laaaa.. ajk makanan.. first time uli tepung untuk kueh burger Malaysia

Muktamar Senawi 11 diadakan di dewan INPT , Rabat selama 2 hari :)


barisan pemerintahan sesi 2011 - 2012. muka semangatt tuuu

secondly , alfoun mabroukk untuk senior yang sudah menamatkan pengajian di Morocco dan bakal pulang ke tanah air Malaysia.. bangga kott dah dapat degree & master ! uffff jelesss.. moga dapat dipraktikkan ilmu itu di Malaysia kelakkk senior senior .

aku still pegang ajk makanan lagi. kebetulan dipilih lagi..baking vanilla cake & koktail

Istiadat Konvokesyen kali ke-4 sidang ke-2 di Dewan Banini , Rabat

lastly , Sukan Sea antara Malaysia & Thailand & Indonesia. Alhamdulillah Malaysia bolot banyak emas.. TAHNIAH MALAYSIA. tak sia sia aku memekak kat stadium tu, cehhhh..

yeahhh.. akhirnya aku memgang ajk makanan lagii.. main sudu & camca lagi dod ! banyakk ilmu dapur aku dapat.meh meh, aku dah reti buat kueh keria & kueh cara berlauk & maniss.. cehhh POYO !

OKE.. antara gamenya.. bola tampar , ping pong , badminton, futsal, dan takraw.


Sukan Seas di Dewan Ibn Yassine, Rabat selama 6 hari


bukan kat Malaysia jek hangat dengan HARIMAU MALAYA, Morocco pon tawww.. hehe :D

oke! fine ! see , semua program aku jadi AJK Makanan.. haha! kebetulann ke pe tuh? hayyak. btw, thanks laaa.. aku dah pandai main sudu & camca :)





Salam Ramadhan untuk muslimin muslimat seluruh duniaaa ! Jaga kesihatan yea warga Malaysia di Morocco.. dah ramai sangat demam demam nih. yuhuuu..~ turn aku mayb akan smpai. tekak dah mule gatal gatal pening lalat pon sme jek nak tibe. hohoh ! Rabbuna Yusahillana !

Friday, July 15, 2011

TAHNIAH ! ALLAH YUBARIKK FIKKUMMM !


Alhamdulillah , selawat dan salam atas junjungan baginda s.a.w . First of all, aku nak ucapkan congrate congrate ! alfoun mabroukk untuk semua kwan kawan aku.. !

tepat 15 Julai 2011 kawan aku bakal bergelar Mahasiswa & Mahasiswi. akhirnya penantian aku dari Januari 2011 sudah berakhir. alhamdulillah , setakat yang aku lihat kos pengajian mereka pon aku rase setimpal dengan minat mereka. TAHNIAAHH sangat sangat. bila tengok kos Multimedia , Grafik , Pengajian Islam dan Bahasa Arab , aku rasa sangat sangat tertariklah ! rasa macam nak balik Malaysia jugak , study same same.

heee :D tapi takpe. semua tu rezeki masing masing. Dia sudah menyusun dengan segalanya. terimelah dengan redha :) so , totallynya rmai kawan kawan aku dpat USIM .. hehe berkampung sangatlah korang kat sne ea. hehehe..~ nasib badan. yang nak UIA , dapat USIM. yang nak UKM dapat USIM jugak..kui3!

tak lupa , mabrouk jugak untuk kawan kawan aku di Morocco yang berjaya mendapat pangkat dan senior yang naik pangkat.. menjadi orang penting dalam persatuan bukanlah mudah. ianya satu tanggungjawab & amanah yang besar. semoga kalian menjadi penggerak yang baguss bagusss belake !

bak kata Presiden , tema PMMM kali ini , KEARAH TRANSFORMASI PRODUKTIVITI & KREATIVITI yeaahhh ! aku tengok tema ni pon dah rasa bekeyakinan. hehe. anyway , go go go PMMM di mata dunia :)







p/s: kepada kawan kawan yang bakal ke Mesir, kuatkan hati untuk terus sambung stdy ke Mesir walaupun result UPU itu adalah pilihan pertama kalian. sayangggg , jika tolak , peluang besar tu bukan datang selalu. apa apa pon, istikharah lah jalan yang terbaik. insyaAllah :)


SALAM SESI BARU SEMUAA..
2011-2012

Wednesday, July 6, 2011

zaman bujang

Assalamualaikum w.b.t . May Allah bless our day until hereafter..

sekarang jam menunjukkan jam 2 pagi Morocco.Malaysia pulak 9 pagi..selamat pagi semua :) now, aku tak faham kenapa housemate aku goreng mee. haha! MEE GORENG tu weyh makan jam 2 pagi.. mereng semuanya. INSOMNIA !! aku pun tak faham. adakah ini dinamakan manusia normal??!

kui3!! takpe takpe. gunakan waktu BUJANG dengan sebaiknya! kui3!! aku rasa , mahu hari ni tak tidur. sedangkan kepala aku betulbetul pening !! penat jalan jalan kat Hay Hassan semalam..~

ada la habis dalam %^&* dirham. gila tak gila..

[ini barang barang kakak aku...]

beg sandang --- dirham
set sweater --- dirham
baju --- dirham

actually.. aku macam jealous sebab dia beli beg sandang baru.harganya --- dirham. senang lah kalau nak pergi jalan jalan wilayah lain..erm.. compenant kat beg dia macam cantiklah..sebab tu aku sarankan supaya dia beli.. :D

[ barang aku ]
simple jek !
set sweater --- dirham
baju hijau --- dirham
beg TL -- dirham
selipar -- dirham

totall ---dirham..

sekelip mata aku boleh habiskan sebanyak --- dirham. haaa..~ aku beli ni bukan saje saje jek beli.. sememangnya harus beli :) HAHA! dan sekarang aku puas.lebih lebih lagi ade purple kesayangan aku.

aku tak boleh nak letak angka. takut takut mak aku terbeliak kalau dia baca entri ni. tapi , lebih kurang macam gitulah digitnya :)

kasut hitam aku beli tu, sengaja beli.senang nak pergi pasar.aku ni simple jek.nama pun mahasiswi kan. kalau dah kerja boleh lah nak vogue vogue an..hee :D dlu kat Malaysia senanglah. nak beli barang , ambik jekk. terus sumbat dalam trolley.pastu mak pon bayar. seret je kad kredittt.sekarang takde de. nak beli pon, mengire ngire duwet.cukup ke tak ckup ke. tambah-tambah aku ni , under [ FAMA] fother + mother support. pndai pandai lah nak seimbangkan belanja.

masuk duwet bukan selalu, keluar pun harus jarang jaranglah kan..kakak aku jek, special sikit. ade scholarship..<--- betul ke aku eje? sebab tu aku selalu pow dianye stokk.. HAHA!

erm..kawan kawan aku lagi vogue. hebat hebat semuanya. almaklumlah orang nak pergi bercutilah katakan an..~ sabar ye hana , banyak masa lagi. masa ni lah nak raikan zaman bujang. pakai simple simple jek. vogue pon tak payah sangat lah..TAKDE siapa pun nak pandang kau. baju dalam almari pun tak habis berpakai tau. ade hati nak beli baju baru.HAHA!

seriyus aku katakan. kalau dah smpai kat negara orang ni, memang kena pandai bawak diri. urus hal diri dengan baik..sekali kau hanyut dengan sikap BOROS kau. tak kemanalahh jawabnya..~

kalau dulu sangat menjaga kulit jari,sebab aku jenis cepat menggelupas di jari jari. sekarang dah sangat kuranglah.kena pergi pasar sendiri. cari lauk. sayur. beli barang dapur.segala macam. dulu maid kemaskan rumah ,sekarang segala macam kau yang kena sental daki daki dapur. bukan nak kata aku pemalas kat rumah. tapi, selalu maid yang buat semua tu. aku tolong pandang dan senyum.hak3! jahat aku.

sekarang baik dah :) dulu , nak siang ikan pun takreti. sekarang, aku lah yang paling pro siang ikan. dah takpayah orang masuk dapur ajar aku .. hak3! [ POYOO ]

kadang2 aku jadi tak sabar nak balik Malaysia. nak suruh mak aku rasa masakan aku.drive pergi pasar sendri. beli semua :) nicelah kalau mak aku boleh mampu tersenyum tengok aku buat semua tu. hehe!

okelah.. dah bosan kot cerita aku. sekian sahaja. aku menunggu orang Malaysia online..tapi esok aku bakal menetap di wilayah Rabat selama 2 weeks & Kenitra 5 days. miss my room !








p/s:nak bawakk kasutt hitam tu masukk program boleh?? aku dah takde stok kasutt dahh.. tunggu mak pos dr Malaysia.. pleaseeeeeeeeeeee.. jangan bebel @ pandang slekk kat aku nanti ye senior senior sekaliann. hehe :) sorryyy sangat sangattttt


Miley Cyrus - Stay with lyrics


to y0u..

im ssoorryyyyy ! May God bless u dear ^__^

Sunday, July 3, 2011

kubur itu tidak bertanda !

Assalamualaikum. w.b.t. .. kalimah paling agung , laaaaila haillallahhhh !!

firstly malam ni aku macam kaku nak mulakan typing..sayu sangat. aku pun tak tahu nape?! takkan lah sebab kakak aku, ahlina, dan acu pergi lepak rumah Bayti Jannaty kot..?!

=.='

NO.. No..No.. bukan sebab tu rasanya..aku still boleh lepak sorang sorang selagi ada orang kat rumah. sebab aku ni bukan jenis yang suka lepak banyak tempat. kalau aku stay dalam bilik ni, alamatnya.. sampai aku nak pindah rumah baru next year, aku still suka duduk dalam bilik ni jugak.. HEE .. tak pasal jekk..~

actually aku dah tak tidur seharian.malam ni pun, aku tak tahulah aku boleh tidur ke tak..HEBATLAH aku kalau malam ni pun aku tak tidur jugak..erm.. cuma aku nak share something jek malam ni..aku teringin nak berkongsi rasa. sebab aku tak tahu nak share ngn sape. tapi tolong jangan cakap aku poyo.HAHA! tapi kalau nak cakap jugak , aku tak kesah. aku adalah aku..

erm.. korangkan..pernah tak kadang kadang terfikir mati?! orang selalu kata, orang yang bijak ialah orang yang sentiasa mengingati mati... nak kata aku ingat hari hari , tak jugakk.. cuma , sometimes tu.. bila aku angkat baju , aku tengok langit.. time tu aku rasa somethingg.. huuu..~ sentapp hati aku..! time tu laa aku rasa..subhanallahh luasnya langitt..entahh bila ajal aku.. :'(

lepastu , aku selalu bayangkan..keadaan aku mati tu macam mane??! baikkah keadaanya? mengejutkah??!

and then ,orang orang ramai usung aku mcam mana masa aku mati tu..bukan nak cerita berape weight aku..bukan nak kata sebab weight aku diorang tak dapat angkat aku.. tapi sebab amalan aku kat dunia sekarang nie..huhu.. Ya Allah..!!!!! kenapalah kadang2 kita selalu tak perasan yang malaikat pandang dan catat amalan kita??! aku selalu lupa..selalu sangat..huhuhu.. :'(

next , aku terbayang lagi.. saat ikatan muka aku tu dibuka mengadap ke tanah.. ahh... actually aku takut dan seram nak menaip ni..sebab dah malam.. :'( tapi.. orang selalu kata , kalau baik amalan kita di dunia ni, kita masuk dalam tu.. rasa sejukk jek tanah tu.. tapi..kalau amalan kita tak elok, buruk dan sewaktu dengannya..maka, lepas sahaja talkin selesai.. akan datang makhluk Allah yang berbisa..ular.. cacing.. arghhhhhhhhhh! Nauzubillah.. aku takuttt.. takutt seksa kuburr..! sebab tu lah , sebaiknya kita membaca surah Al Mulk sebelum tidur..

sini aku kepilkan fadhilat membaca surah al Mulk harap sangat korang rajin baca..sama sama nak tambah amalan.. huuuu..~

pastu, dihisabnya amalan kita yang pertama iaitu solat.. amalan wajib .. selepas itu barulah ada amalan sunnat. itu kalau kita buat yang sunnat..kalau yang takde??! kau bayangkan kau nak topup balik amalan kau..kau gile nak mintak balik ke dunia..??! JANGAN HARAP..sebab tu, Rasulullah dijadikan contoh.. qudwah hasanah.. :) Allah dah susun semua tu cantiikk jekk untuk hambanya.. bak kata orang , dah sedia dah makanan atas meje. tinggal nak suapppp je..

tambah lagi..kita dudukkkkkkkkkk jek la lama lama dalam tuu.. kalau ada orang yang ambil manfaat dari kita semasa hidupnya didunia atau ada yang mendoakan kita, amanlah kita dalam kubur tu. kalau dy banyak ambil yang buruk dari kita.. maka , berganda gandalah keburukan kita..[ korang faham tak ayat aku ni?? ]

pastu pastu dan pastu.. dan sampai lah kiamat... uffff... kubur tak bertanda weyh..! aku takuttt..! ajal datang bila bila jek.. YA Rabb ! ampuni lah dosa dosa kami ni..aku tidak menggunakan nikmat yang kau beri dengan sebaiknya..

huuuuu..! tersentapp lagi bila ending cerekarama " Bila Azan Berkumandang " dia kata...
Bila azan berkumandang , maka DIAMLAH.. dan segerakan lah SOLAT.. agar senang apabila ajal bertemu dengan kita , maka lancarlah kita hendak menyebut kalimah لا اله الا الله ...

Ya Allah ! thabit qulubana...tetapkan lah hati hati kami di bawah jalanMu !!

sekian sampai sini sahaja. moga entri kali ini ada mmberi manfaat kepada sesiapa yang terbaca.. terima kasih kerana sudi datang blog saya .. sama2lah mengislah diri masing masing.insyAllah!

Jangan kamu merasa gembira kerana kamu merasakan telah berbuat taat, tetapi bergembiralah kerana ALLAH SWT mengurniakan hidayah sehingga kamu dapat berbuat taat.

(Sheikh Ibn A'thaillah)
p/s: tahniah kawan yang bakal menjalani PITT. moga kalian terus berjaya.. moga kawan lain terus dipermudahkan kemasukan sambung belajar.. dan selamat berdemo-demo ye Malaysia !
9 Julai 2011

Thursday, June 30, 2011

my Result & register semester 3

Assalamualaikum w.b.t

Salam sejahtera untuk pengunjung budiman :) May Allah bless u all ~ tidak lupa juga , Salam ISrak Mikraj aku ucapkan kepada semua..janganlah kita pernah lupa bagaimana peristiwa israk mikraj tu berlaku..~

Alhamdulillah.setinggi tinggi kesyukuran ingin aku panjatkan! woahh ** macam nak berucap lah pulakk.. rasanya masih tidak terlambat lagi untuk aku ucapkan alfunn mabrouk untuk kawan kawan & housemate yang baru sahaja menamatkan diri sebagai semester 2 dan senior senior semester 4 :) we praise to Him ! Dia yang bagi jodoh kejayaan ini pada kita semua. Alhamdulillah...!!

walaupon aku tidaklah berapa nak cemerlang, tapi Alhamdulillah, pointer aku meningkat. dari 10.61 di semester 1 ----> 11.25 di semester 2..~

Alhamdulillah. inilah pointer yang aku target before mula exam. memang BETUL pakar motivsi kata, kita mesti punya target diri ! kita mesti ada misi dan visi ! kita mesti ada plan untuk hidup kita. kita MESTI kita MESTI !!

KITA ADALAH APA YANG KITA FIKIRKAN DAN APA YANG KITA USAHAKAN!!

oke enough pasal diri aku. kalau korang nak tengok gambar macam mana keputusan exam di Morocco di tampal , sila ke blog kakak aku..~haa.. cenggitu lah gamoknye kami nak tengok result. tak macam kat Malaysia. check gune online jek. jelesshh! tapi tak pe.aku syukur jek. setakat online cenggitu, aku tak kesah..yg pnting , AKU BELAJAR !

-----------------

Alhamdulillah juga, aku pon dah sudah register untuk semster 3..! insyaAllah , after this, aku target Mustahsan pulak !! pointer mesti 12.00 keatas.. amin amin amin !! insyaAllah!

apa yang aku belajar dari semester 2 ni, aku harus alert dengan masa.YE ! aku mengaku memang aku ni malas nak amik tahu ttg keliling. melainkan org bg tahu @ aku nak amik tahu. lagi lagi pasal folio. hahah! mati aku. 2 minggu dah start nak exam final baru aku thegeh hegeh nak pergi Maktabah kat bandar cari info.. gile tak gile ingat sekolah lagi ke kakk oooii...! so, after this i must to be alert !

\0.o/

second pulak, try try try try try [ ni susah skit ] banyakkan bergaul dengan kawan Arab lain. hayyak. aku ni jadi pemalu pulak kat sini. kat Malaysia tak pun.HAHA! seriyuss..~ lagi lagi dengan peniaga @ akhoya akhoya tuu. fuhhh. segan i *_* kui3! insyaAllah , i try my best ! cube cube. nak beli barang sendiri, kene cakap sendiri !! act, kawan kawan aku baik sangat, mesti diorang nak tolong cakapkan.aku hulur duwet jewww. HAHA :D

misi & visi & matlamat aku yang seterusnya aku bersambung akan datang..~

oke, sehingga berjumpa lagi ^_^ tata! gud evening Malaysianss & gud morning Moroccan

Monday, June 27, 2011

OMG OMG !! My First Sight !

Assalamualaikum w.b.t.

May Allah bless you alls..~ Malaysia jam 701 a.m. sesiapa yang sedang bekerja, selamat bekerja. yang mengajar , yang hendak start enjin ke tempat kerja, yang siap siap nak ke kuliyah, first day kuliyah..yang nak ambil result exam , nak pergi temuduga kerja, nak nak nak dan nak... SELAMAT SELAMAT ye semua. semoga hari ini hidup anda berwarna warni..~

cakap pasal warna warni ni.. aku ade suatu pic nak tunjuk. sangat sangat aku teruja..! my first sightt beb! terujaa giler. aku tak kesah orang nak kata aku ketinggalan zaman ke hape. yang penting aku sangat teruje sekarang ! tadi , after Isyak.. aku godek godek album kawan aku ni, Siti Syazwani, student wilayah Kenitra. dia baru balik bercuti dengan kawan Arab dia ke Ouazanne.. aku pun tak reti nak sebut name tempat ni macam mane. yang penting ejaan dia cenggtu lah..~

tadaaaaaaaaaaaa!! aku terjmpa pic nih. wahh ! anak ayam berwarna warni..! comellll nyewwwwwww!!! [ gaya AnwarHadi] heee :D aku mohon ambik dua pictures dia. pastu edit kejap.sebab terlmpau excited !

menurut senior aku, actually wujud je anak ayam warna gini + biru + + mcam macam colour lagi kat Malaysia..tapi kenapa aku tak pernah tahu? cehhh..! macamlah budak BANDAR.. kui3! sekolah kat kampung kampung jugakk..hehe :D

tapi selepas aku meng-google tentang anak ayam ni, dan terbaca satu fakta ni. dia kata , anak ayam ni disuntik telurnya sebelum menetas. dan tuan nya boleh memilih warna apa yang mereka mahu.. dan anak ayam ni, akan terus membesar dengan COMEL ! tapi yang men- touchingkan aku ialah .. warna anak ayam ini akan berubah selepas membesar. Anak ayam ni akan bertukar warna sperti ayam normal yang lain..

uffff =.=

teringin nak jaga anak ayam nie.. seriyus sangat sangat comel !! aku terbayang anak ayam ni sangat comel masa aku bagi dia makan & masa dia tengah hibernate..! ayyehh..~ time tu aku nak snap dia banyak banyak..! huuu..~

tunggulah.. after dapat result ni, aku keluar makan angin sekitar Morocco ni..aku cuba untuk mencarikk anak ayam ini.. HAHAHA. [ gelak jahat ]

\m/

oke weyh. tu jek.. siapa siapa yang tahu kat mana anak ayam ni diperlakukan sebegini, bagitahu aku ea.. :) tak kesah sama ada di Malaysia @ Morocco..

aku sangat excitedd.. ^_^

p/s: pssssssssttt.. aku dah ade tumblr =) siapa siapa yang ada, meh aku nak follow. macam best jugak guna tumblr tu. mudah & kacang goreng ! siapa siapa yang belum ada, yuk sign up. aku risau dengan Blogspot sekarang. kurang baiklah keselamatannye :D

oke. tata! nunite. Mahasuci Allah yang menjadikan anak ayam itu comel !! :)

Sunday, June 26, 2011

43'c --->47'c

Assalamualaikum.. wbt..salam Summer to Malaysians:)

aquk pingin dan butuh ma ais batuk campuqq skarang kamu tawu apa enggakk??!!
[ mood indonesia ]
ufff..~ =.=' im cravingg A.B.C you know ! pinginnnn bangat. kalau hari hari aku dijamu ABC pon aquk enggak kesahh dong..~everyday aku melalui dugaan temperature sehingga 43'C till 47'C
siapa yang tak pernah rasa, jangan nak banyak bunyi. seriyus aku katakan.. tersangat PANAS.. aq tak dapat bayangkan classmate aq yang dari Iraq tu.. dia kata , kalau Iraq , temperature till 50'c keatas.. ahhhhh tidakkk..~ i need sunblock !

hangus hangus..

tapi , dekat sini .. walaubagaimanapun kita merungut panas panas dan panas..ingatlah , Allah yang turunkan semua nikmat ini kepada kita..

Nikmat apa lagi yang ingin kita dustakan??! sudah selama ini kita boleh bersenang lenang dengan kesejukan , nyaman , selesa , apa lah salahnya jika Allah hendak turunkan kepada kita dengan rasa yang panasss ini.. sabarlah dalam menempuh liku hidup didunia. kerana dunia bersifat sementara..

bak kata housemate aku , Sohadah Rahmat , jangan kerana panasss yang sedikit Allah turunkan kepada kita disini , kita tersyirikkan Dia.. ingatt tu !! agak agak korang fahamkan syirik yang dimaksudkan disini..maksudnya merungut rungut.. terimalah dengan redha..bersabarlahh :)

nasib baik ade summer break 3 months , cuba bayangkan kalau takde. naseb kau ! lagi pulak merungut. belum menghadap lagi perangai orang Arab. lagi pulakkk..

+__+ hayyak !

erm , anyway.. aku sangat happy hari ini.. kerana mak aq dah pandai balas komen kat Facebook. haha! mudah sikit aku nak berinteraksi dengan beliau.. :) siap poke poke aku lagi tau kat Chatbox.. haha :D pastu, bukan takat tu jek , siap suruh aku & anga online skype lagi aw... ^_^

sejam lepas tu, abah pulak main calling calling & webcam dekat Yahoo Mesengger :) ayyeh ! kira completelah hidup aku hari ini..

F.A.M.I.L.Y ---->
father and mother i love you !



p/s : rumah aku ade stok ayam. tapi aq tengah blur esok nak masak ape. ade idea? =.='