Followers

Saturday, August 20, 2011

Ayam Salut Tepung ala-ala KFC !

Assalamualaikum w.b.t alhamdulillah kita sudah masuk ke fasa 10 malam terakhir Ramadhan. buat org Morocco,kita belum lagi berbuka puasa. tapi orang Malaysia dah nak sahur dah pun.. heee :D selamat menunaikan ibadah yea semuaa ^_^

mereka patut rasa bertuah bila aku dah follow blog-blog kengkawan aku di FB, bukan follow jek, siap komen sekali aw..haaa, naseblah aku cuti summer 3 bulan sekarang, kalau tak, takde keje aku nak telek blog org satu satu bace entry smpai habes. hehe..takpe. jgn risau. i will follow perkembangan u all BILA AKU FREE. ;)

oke, actually aku sengaje nak masukkan menu masakan aku buka puasa 17 Ramadhan haritu. kenapa 17 Ramadhan? hurmm..sebab aku malas nak hapdate blog.kui3! sekarang baru semnagt sikit ! tadaaaaaa! tu diaaa, ayam salut tepung ala-ala KFC..

sebenarnya aku malu nak masukkan entri ni. sbab org mesti akan kate, ekeleyyy, simple punye masakan pun nak hapdett kewwwww??! HAHA :D peduli apa aku en, asalkan aku puas bila dah pegang sudip dengan kuali..

soorylah, aku terlupa pulak nak tebalikkan ayam yg hitam2 sikit tu. hehe, tak menyempat kott nak snap, sebab waktu buka puasa nak dekat. aku pulak ade misi laen selepas itu. hehe..~
erm.. agak agak nak STORY ke pasal BAHAN & CARA ??! aku sangat malu sebnarnya nak cerita, sebab orang laen lagi maju kehadapan menu mereka. HAHA ! aku pulak, barulah nak testing testing ayam ala-ala KFC..maluu dod !! ^^,

okelah, BAHAN-BAHANya ialah :-
1) 5 biji bawang putih
2) garam
3) lada hitam
4) minyak masak
5) ayam
6) telur ayam
7) tepung

CARA-CARANYA
1) basuh ayam dengan bersih dan jangan lupa untuk berselawat :)
2) masukkan ayam kedalam besin/ bekas
3) kupas bawang putih sebanyak 5 biji dan hiris kecil kecil
4) masukkan beberapa sudu lada hitam mengikut rasa anda. jika banyak ayam, letaklah byk, jika sikit. sekadarnya sahaja.
5) gaulkan ayam tadi bersama-sama lada hitam dan bawang putih yang telah dihiris
6) masukkan 1 atau 2 biji telur
7) gaul sehingga sebati dan perap selama 15- 20 minit
8) tuangkan tepung kedalam bekas yg lain
9) salutkan ayam yg sudah diperap tadi dengan tepung itu sekadarnya

jika anda mahukan kerak ayam yg besar, salutlah agak tebal sedikit :)

10) panaskan minyak dan goreng dengan menggunakan api yang sederhana..
11) angkat ayam dan hidang

ENOUGHH ! DONE ! ni lauk untuk orang bujang bujang jek.kalau da kwen nak buat pon best gak.better adek adek yang nak masuk 16 tahun tu..dah bolelah nak goreng sendri kalau lapar. takpayah nak harapkan mak kita lagi..

aku malu dengan beberapa pemilik blog yang BERGELAR CHEF .. mereka lagi pro dari aku ! hehe, tapi seriyus aku katekan, memasak memang seronok..!






p/s: enjoy seh kat dapur time memasak. terutamnya tyme student + bujang ni. dah kawen sok sok, malu dahhhh weyyy nak beljar masak. masa tu, tak main dah belaja belaja ni. tinggal petik & sebut jek nak menu apa en, then da bole masakk :) heehhe

sekian ^_^

5 comments:

ali imran abd rahman said...

hahaha..Chef Bujang dah sampai..

Dah nampak dah boleh jadi Co-admin dapur Chefbujang ni..hee

ada petua ceq nak kongsi : klu gambar kite jd mcm tu (agak hitam etc.), gunakan keajaiban photoshop. Nescaya gambar masakan kita nampak lebih yummuy!! percayalah (sbb CB pon wat camtu)...

post lagi resepi..nnty CB publishkan dlm blog hee..

hana szied said...

ooooooooo CB.. kantoiiii , tak purelah camgitu :)

ala, setakat menu simple simple ni bole lah CB..

inshaallah, kalau ade , HS hapdet ea wokkk..~

Hans said...

hohoho
memang sonang
:-)

aku said...

sedap gak tu bila tgk...hihi

hana szied said...

yuk ! try and error :)