Followers

Friday, August 19, 2011

moreh Ramadhan ke-8

Assalamualaikum w.b.t salam sejahtera untuk semua warga muslimin dan muslimat :) moga Ramadhan anda untuk kali ini masih lagi bermaknaa , inshaallah .. salam Ramadhan yang ke-18. apa khabar bacaan QUran kalian..? sudah berapa juzuk? atau dah khatam.. teruskan usaha ye dalam beramal ibadah.. moga fasa kali ini mendapat keampunan dariNya !

toksah cakap banyak lagi.mata aku pun dah naik merah tengok masakan kat bawah ni. actually entri kali ini nak tuju khas untuk sepupu aku.Nama dia Anis Dzulkapli.. GAGGAA ! kak Na nak bagitahu anisss, yang kakNa dah pandai masakk ! haritu kau kan tanye, pandai masak kuih ape lagi selain kek batik.. hehe, here i wanna show u .. kueh keriaa !! tadaaaa~

oke, now nak bagitahu bahan-bahan dan cara caranya :)

BAHAN-BAHAN :-
1) 1 kg keledek
2) 1 kg tepung
3) 1 kg gula
4) garam
5) minyak masak

haa, see ! sikit jekkan bahannya. then , nak CARA-CARAnya pula..
1) kupas semua kulit keledek yg telah dibeli
2) basuh keledek dan rebus sehingga empuk
3) setelah empuk, angkat keledek dan toskan airnya sehingga kering
4) lenyekkan keledek sehingga lumat menggunakan daya energy tangan anda
5) apabila semua sudah lenyekkan dengan baik, taburkan tepung sebanyak 1 1/2 cawan
6) teruskan menguli sehingga sebati
7) masukkan 2 sudu kecil garam , dan sambung mengulinya lagi
8) bentukkan tepung yang telah diuli berbentuk gelang
8) sila tambahkan tepung jika tepung tadi masih tidak dapat dibentuk atau masih lembik

sebelum tu, jangan letak tepung terlalu banyak sehinggakan tepung itu lebih banyak dari keledek.. :) nanty tak berapa nak rasa pula keledeknya..fahamkan ayt aku ni?

selepas dibentuk satu persatu, panaskan minyak.. dan goreng keledek yang telah dibentukkan tadi..aniss soryy banyak ! terlupa nak snap gmbar masa keledek dibentukkan dan semasa keledek + tepung diuli. hehe :D

angkatkan keledek yang telah digorengkan tadi..and then, tiba pula cara untuk menyira keria dengan gula..CARA-CARANYA ialah :-
1) sediakan kuali yg telah panas tanpa minyak masak
2) masukkan 5-7cawan air
3) masukkan 5 cawan gula dan tunggu sehingga larutan gula dan air tersebut berbuih buih..
4) jika lambat berbuih, tambahkan lagi gula.besarkan api gas dan tunggu sehingga berbuih buih
5) masukkan semula keria yang telah digoreng ke dalam kuali tadi mengikut kebesaran kuali anda
6) kacau keria dan larutan tadi tanpa henti sehingga gula menjadi seperti gmbar dibawah
7) jika gula sudah kering dan melekat pada keria bolehlah angkat
8) hidangkan ia..

oleh kerana terlalu excited dengan kuih aku ni, aku terlupa skali lagi untuk snap pic keria yang telah dihidang. hehe :D maaflah budak baru belajar. tak macam CHEF BUJANG. hehe :D

jika korang percayakan resepi aku, bolehlah nak try and test keria @ kuih gelang korang pulaa :)
SELAMAT MENCUBA ! salam Ramadhan ke -18




pssssttt :- 100 % handmade tawww ;)


6 comments:

azlina_muhammad said...

bsetnye...leh cuba nnti.tq2.

AMru Muhammad Al-Malizi said...

sure sdp k? hihi

hana szied said...

nak tahu , bole lah try :)

ali imran abd rahman said...

wah..sudah upgrade ye..tahniah2.. bole jd admin ChefBujang ni..terima kasih link tu ye..teruskan post resepi2...

shiqin ghazali said...

warhh.. ble hdup bujang msti automatik rjin masak sndri..

hana szied said...

chef bujang, same same. tapi tak sehebat chef agi lah. tgh upgrade upgrade jek nie. hehe

shiqin- sangat sangat best memasak tawww ! lgi2 waktu bujang :)