Followers

Sunday, July 3, 2011

kubur itu tidak bertanda !

Assalamualaikum. w.b.t. .. kalimah paling agung , laaaaila haillallahhhh !!

firstly malam ni aku macam kaku nak mulakan typing..sayu sangat. aku pun tak tahu nape?! takkan lah sebab kakak aku, ahlina, dan acu pergi lepak rumah Bayti Jannaty kot..?!

=.='

NO.. No..No.. bukan sebab tu rasanya..aku still boleh lepak sorang sorang selagi ada orang kat rumah. sebab aku ni bukan jenis yang suka lepak banyak tempat. kalau aku stay dalam bilik ni, alamatnya.. sampai aku nak pindah rumah baru next year, aku still suka duduk dalam bilik ni jugak.. HEE .. tak pasal jekk..~

actually aku dah tak tidur seharian.malam ni pun, aku tak tahulah aku boleh tidur ke tak..HEBATLAH aku kalau malam ni pun aku tak tidur jugak..erm.. cuma aku nak share something jek malam ni..aku teringin nak berkongsi rasa. sebab aku tak tahu nak share ngn sape. tapi tolong jangan cakap aku poyo.HAHA! tapi kalau nak cakap jugak , aku tak kesah. aku adalah aku..

erm.. korangkan..pernah tak kadang kadang terfikir mati?! orang selalu kata, orang yang bijak ialah orang yang sentiasa mengingati mati... nak kata aku ingat hari hari , tak jugakk.. cuma , sometimes tu.. bila aku angkat baju , aku tengok langit.. time tu aku rasa somethingg.. huuu..~ sentapp hati aku..! time tu laa aku rasa..subhanallahh luasnya langitt..entahh bila ajal aku.. :'(

lepastu , aku selalu bayangkan..keadaan aku mati tu macam mane??! baikkah keadaanya? mengejutkah??!

and then ,orang orang ramai usung aku mcam mana masa aku mati tu..bukan nak cerita berape weight aku..bukan nak kata sebab weight aku diorang tak dapat angkat aku.. tapi sebab amalan aku kat dunia sekarang nie..huhu.. Ya Allah..!!!!! kenapalah kadang2 kita selalu tak perasan yang malaikat pandang dan catat amalan kita??! aku selalu lupa..selalu sangat..huhuhu.. :'(

next , aku terbayang lagi.. saat ikatan muka aku tu dibuka mengadap ke tanah.. ahh... actually aku takut dan seram nak menaip ni..sebab dah malam.. :'( tapi.. orang selalu kata , kalau baik amalan kita di dunia ni, kita masuk dalam tu.. rasa sejukk jek tanah tu.. tapi..kalau amalan kita tak elok, buruk dan sewaktu dengannya..maka, lepas sahaja talkin selesai.. akan datang makhluk Allah yang berbisa..ular.. cacing.. arghhhhhhhhhh! Nauzubillah.. aku takuttt.. takutt seksa kuburr..! sebab tu lah , sebaiknya kita membaca surah Al Mulk sebelum tidur..

sini aku kepilkan fadhilat membaca surah al Mulk harap sangat korang rajin baca..sama sama nak tambah amalan.. huuuu..~

pastu, dihisabnya amalan kita yang pertama iaitu solat.. amalan wajib .. selepas itu barulah ada amalan sunnat. itu kalau kita buat yang sunnat..kalau yang takde??! kau bayangkan kau nak topup balik amalan kau..kau gile nak mintak balik ke dunia..??! JANGAN HARAP..sebab tu, Rasulullah dijadikan contoh.. qudwah hasanah.. :) Allah dah susun semua tu cantiikk jekk untuk hambanya.. bak kata orang , dah sedia dah makanan atas meje. tinggal nak suapppp je..

tambah lagi..kita dudukkkkkkkkkk jek la lama lama dalam tuu.. kalau ada orang yang ambil manfaat dari kita semasa hidupnya didunia atau ada yang mendoakan kita, amanlah kita dalam kubur tu. kalau dy banyak ambil yang buruk dari kita.. maka , berganda gandalah keburukan kita..[ korang faham tak ayat aku ni?? ]

pastu pastu dan pastu.. dan sampai lah kiamat... uffff... kubur tak bertanda weyh..! aku takuttt..! ajal datang bila bila jek.. YA Rabb ! ampuni lah dosa dosa kami ni..aku tidak menggunakan nikmat yang kau beri dengan sebaiknya..

huuuuu..! tersentapp lagi bila ending cerekarama " Bila Azan Berkumandang " dia kata...
Bila azan berkumandang , maka DIAMLAH.. dan segerakan lah SOLAT.. agar senang apabila ajal bertemu dengan kita , maka lancarlah kita hendak menyebut kalimah لا اله الا الله ...

Ya Allah ! thabit qulubana...tetapkan lah hati hati kami di bawah jalanMu !!

sekian sampai sini sahaja. moga entri kali ini ada mmberi manfaat kepada sesiapa yang terbaca.. terima kasih kerana sudi datang blog saya .. sama2lah mengislah diri masing masing.insyAllah!

Jangan kamu merasa gembira kerana kamu merasakan telah berbuat taat, tetapi bergembiralah kerana ALLAH SWT mengurniakan hidayah sehingga kamu dapat berbuat taat.

(Sheikh Ibn A'thaillah)
p/s: tahniah kawan yang bakal menjalani PITT. moga kalian terus berjaya.. moga kawan lain terus dipermudahkan kemasukan sambung belajar.. dan selamat berdemo-demo ye Malaysia !
9 Julai 2011

4 comments:

Encik JI said...

mati perkara pling dkt dngan kita.. tiap kali drive atau bonceng, msti mati yang bermain-main lam pale otak..

hana szied said...

OMG ! itu lg seramm. huuuu. sy sllo x nak drve sbb tkot sume tu

::mar'atulsufiyyah(^_^):: said...

nasihat yang paling terbaik adalah mengingati mati..inchaAllah!

hana szied said...

inshaallah. semoga thabat dalam jalanNya..!