Followers

Monday, March 19, 2012

The Kitab VS Face the Book


Assalamualaikum w.b.t

Kehadapan Hana Szied ! kenapalah kau sedang malas sangat ni ?
Bila aku dah malas mcm gini , mulalah tercetusnye perasaaan ingin menaip laju laju . uik uik uik Hana ooii , dalam pembinaan individu muslim manelahh ade orang malas malas gini kakk ooii ... Semuanya bermula dengan Pengetahuan yang luas , kalau ilmu takdokk , guane nak memberi kepada orang lain kelak ?!

erk ! actually , aku kene bace sebuah kitab ni. tajuk dia Hidayatul Hayara fi Ajwab yahudi wa Nasara .. ~ dalam madah Tarikh Adyan ni , aku kene talkheskan ( buat ringkasan ) kitab ni. ingat senang-senang ke nak buat ringkasan ??? Muqadeemah pon dah panjang melebar tawww . inikan pulaa persoalan dalam kitab tu .. ALlah ! gimme strength ..~ ermmmm , yang membuatkan aku lemahnya ialah , tulisan kitab ni kecik kecik. rasa macam kitab thurath ( kitab kuning ) pon ade jugakk.. dan bahasa Arabnya pun sangat tinggi..

keadaan meje studyku yang " agak serabut "

seriyus , kita ni manusia,, terutamanya diri aku laa.. bila face the book tu , boleh pulak berjam-jam lamanya depan laptop . kadang-kadang tu 8 jam seharian . kalau mengadap kitab tu , baru 45 minit dah kene minum kopi 2 cawan . uff uff uff ! sedangkan , takde bende pun kat Facebook tu . tengok news feed , tengok news feed , notification bukan ade pun.. heee : D lepas dah tengok notification takde tu , bukan reti nak sign out , ini sambung ke twitter . ekekeke , memang tak jalan laaa kann ?!

so , aku nasihatkan pada kalian .. jangan jadi macam aku , yang belajar ikut mood ni , kita kene set up timing kita and renew niat kita . what your purpose to be here ?? and why you must study ??! buat time management cantik-cantik , lawa-lawa. dah buat tu , jangan tak ikut pulak .. heee :D kuatkan semangat , dah besar nanti bukan nak jadi Tukang Pam Minyak kat Shell Malaysia tu .. kita nak jadi orang cerdik pandai .. yang sentiasa dapat memberi manfaat kepada orang lain .
( ini tidak bermaksud aku merendahkan pekerjaan itu , sekadar memberi suntikan )

kama qola Allah Taala :-
Rabbi syrahli sodri wa yasserli amri ..
Rabbi habli hukman wa huqnee bi solehinn . aminee !

tolong doakan aku dan kawan-kawan serta senior di sini semuanya kuat melawan nafsu MALAS. HEE :D

Tata ! bonne nuit , gudmorning Malaysia :)




7 comments:

shazwan: said...

haha . setuju . kalau dpn fb , mmg lamalahh kat situ . He he he :)
blog yg cantik :D

Afiq Yassin said...

best la entry ni..

jom terjah entry afiq yang baru
http://afiqyassin.blogspot.com/p/tutorial.html

Fadzmie Mohamad said...

All the best! ;)

ridoma said...

best entry ni. Plg2 tdk pon, jadilah tukang pam minyak di shell yang mempunyai kelulusan luar negara yg pertama hehe =)

mr_right said...

Yup. Benar tuh. Kalau ngadap fb, memang berejam tak habis kan. Patutkah fb dihapuskan? tett!

hana szied said...

HAHAHAHA ! so jawapannye juge tetttt !! kllo FB takde , kompem google plus semakin berleluase. hak3!

Sha-na.Szied said...

adik..tahniahh.. dapat byk komen nmpaknya.. syiok2.......entry ko!! :) facethekitab baru best!! 8 jam 1 hari yukk..!! ehhe