Followers

Saturday, March 24, 2012

let's try new word ;)

Assalamualaikum w.b.t

Salam sejahtera atas semua musleem & musleemat ! Have a nice day ..
jam menunjukkan 430 pagi..actually malam ni aku tak dapat nak tidur sebab ada Arabian ni buat "Haflah Zifaf" ( Majlis Kahwin ) jadi bunyi-bunyian , muzik , tari menari memang tengah rancak dekat sebelah imarah ( apartment) aku ni.. nak tension pun tak boleh jugak , sebab kita ni pun menumpang kat negara diorang , nak tak nak kenelah faham adat diorang tu..~

Pendekkan cerita, one day ni ada seorang akhowat tu dia berjumpa dengan kawan Arab dia, then terserempak dengan orang Australia juga. bila nak cakap selamat tinggal / bye bye tu .. mesti kawan arab dia ada wish something , means mendoakan si akhowat ni lah .. jadi si Australia ni pun berkata dengan si akhowat ni.. " sebenarnya aku takut dengan orang islam ni , sebb kalian sentiasa mendoakan satu sama lain " kalau koranglah di tempat ukhty tu , mesti korang rasa bangga sangat sangat dengan Islam tawww ! :D

so, berkat waktu pagi ni..aku nak jadi ustazah kejap. heee :D sengaja nak sharing sharing. ape salahnya kan ?! nak ajar Bahasa Arab sikit jek pun. kalau korang perasankan , Bahasa Arab ni unik aww , bila sekali korang speaking arab , mesti rasa mcm "mashi" ( pro ) jekk . siyuss! even korang baru nak terkotak katik dalam Arab..aku mula-mula cenggitu jugak masa first2 datang Morocco ni..pandai jek Arab , dapat jek A minus masa SPM dlu, tapi bila dah smpai rasa macammm "wallohhh" ( kosong) sebab semua orang cakap berhabuk-habuk..huuu ~


tadaaaaa ! NEW ARRIVAL VOCABULARY FOR YOU ..
  • Allah yubarikfik - Semoga Allah berkatimu
  • Allah yashfik - Semoga Allah mmberi syifa utkmu
  • Allah yataqabbal ibadatik / thiyamukum - Semoga Allah terima ibadatmu/ puasamu
  • Allah yarham walidain - Semoga Allah merahmati ibu ayahmu
  • Allah yutowwil umurik - Semoga Allah panjangkan umurmu
  • Allah yau'unukum - Semoga Allah membantumu
  • Allah yuftah alaik - Semoga Allah buka jalan untukmu
  • Allah yuqowwik - Semoga Allah memberi kekuatan padamu
  • Allah yahfazik - Semoga Allah menjagamu
  • Bitaufeek wa Najah - Good Luck / Semoga berjaya
  • Laeil saeidah - Selamat Malam
  • Jazakillahhu khayr katheeran - Semoga Allah membalas kebaikan kpdmu
  • Tareeq Salamah - Have a nice journey / Selamat jalan
  • Rabbuna Yusahhil - Semoga Allah mudahkanmu
Oke ! cukup sampai sini dlu , banyak lagi wish wish arab yang best-best , tunggu aku perhatikan kawan arab aku berborak dulu eh .. nanti aku sambung vocab baru. hehe ^^ aku sangat sukalah bila kita berjumpa kawan-kawan kita tu, dan sebelum kita cakap bye bye tu , better korang wish ayat-ayat di atas kat mereka . tanda kita yakin dengan Allah dan segala bergantung dengan Dia.

dan try biasakan cakap "Shukran" daripada "Thank You" inilah perkataan yang aku susah sikit nak sebut. sebab dah terbiasa cakap "tengs .. tengs .. tengs " kalau korang perhatikan bila kita cakap tengkiu tu kan , mesti bibir kite muncung an. hehe :D cuba sebut " shukran" pulak .. maniss jek bibir tu :) so , lets change our word ! from tengkiu to shukran ... inshaallah , lama-lama nanti oke laa.. bila da cakap shukran , jawabnye afwan laa kann ~

selamat mencuba kawan - kawan , kepada siapa yang nak tambah vocab yang baru , aku sangat mengalu-alukan kedatangan wish anda di ruang komen di bawah ! seeking the knowledge ~

Allah yubarikfikomm jamiann :) tata ! Bonjour Maroccainssss ^^



5 comments:

Bapak said...

ya Allah, tenangnye dengar pengucapan selamat tu.. Allah yubarikfik ya Syarifah Norhanna

msredcheesecake said...

Allah yutowwil umurik.... Salam....Hhee

msredcheesecake said...

Seronok sebenarnya belajar arab ni... Tp ada yg kata susah dr bi..

nik rosmawati said...

best.blh la copy and paste vocabulary baru ni :)

hana szied said...

shukrann semua, allah yubarikfeekkoumm.. sharing is caring.. seeking of knowledge ^^