Followers

Thursday, March 15, 2012

Ayuh Membina Cinta !


Assalamualaikum w.b.t

Salam sejahtera buat semua ! sambil menaip , sambil mendengar lagu Muslimah by Nazrey Raihan... best and very meaningfull...try la dengar sekali , seronok & tenang je dengar !

i dont know how to describe my feeling now.. but from today , yuk bina rasa cinta kepadaNya dan RasulNya .. semoga dengan rasa cinta kepada Allah dan Rasul ini , semakin bertambah rasa cinta kita kepada manusia lain juga .. ada dalam al Quran , hablu min Allah , hablu min Nass .. jaga hubungan dengan Allah , inshaaallah dengan manusia juga kita akan baik ..

dengan kasih sayang bukan semata untuk dunia , tetapi juga akhirat yang kekal abadi.. dengan kasih sayang juga , semoga kita sentiasa dikuatkan hati dan ditetapkan hati olehNya untuk berhijrah kepada kebaikan demi Allah Taala dan Rasul . dan jangan bertangguh lagi ! inshaallah !
Ya Muqallibal Qulub Thabit Qulubana ala Deeni wa ala Toa'tikk ! aminn !!

dan sebelum itu , sengaja nak beri tips untuk masuk ke Syurga Firdaus . siapa pulak yang taknak pilih ke sana . Syurga yang letaknya paling atas ! sila semak semula surah Al-Mu'minun . daripada ayat 1 hingga 17 . Qad Aflahal Mu'minun..~ yuk , rajin rajin semak tafsir Quran tersebut . sedangkan Wardina Safiyyah yang busy tu boleh bawa Quran kemana- mana , apatah lagi kita yang tak berapa nak busy nih.. antara tips yang terkandung dalam ayat Allah tersebut ialah ..

  1. solatlah dengan khusyuk
  2. menjauhkan diri daripada melakukan perbuatan dan percakapan yang tidak berguna
  3. memelihara solat
  4. menunaikan zakat
  5. menjaga amanah dan janji
  6. menjaga kemaluan kecuali dengan yang halal dengan kita
  7. sesungguhnya kita akan mati
  8. dan akan di bangkitkan semulaa pada hari pengakhiran .
Senangkan ?! ALlah dah bagi guidelines da.. cuma kita jek kadang-kadang lupa nak checklist hati kita semula .. inshaAllah , so , from now until the end of our life , lets improve ourselves to be a muslihah and mu'minah women .

Jangan bising nak yang baik , nak yang mithali , nak yang ada ciri-ciri Imam yang baiklah ape lah .. sedangkan kita tak berusaha nak jadi yang baik.. ingat janji Allah ..

Impure Women for Impure Men , and Good Women for Good Men ! An - Nur : 26

oke , sekian . muhasabah diri dan gudnite ! Wassalam ~


6 comments:

Mk Syahir said...

banyak input
tahniah =)
keep dakwah =)

Aku said...

membina cinta untuk sampai syurga..:)

hana szied said...

inshaallah ! tengs MK !

fateyn .. itu pasti !! semkain rasa cinta padaNya , makin kita hargai apa yang ada pada sekelilng kita ^^ inshaallah !

nik rosmawati said...

jom muhasabah diri sendiri :)

ridoma said...

betul tu.. erm join usrah juga slh satu kaedah utk mngenali isi kndungn quran dgn lbh baik lgi..

hana szied said...

ayyeh , tabarakllah ! kpd siapa yang dah join usrah . semogaa hati2 kita thabat atas jalanNya !!