Followers

Wednesday, July 11, 2012

Cuti part 11 : Shopping Complex terbesar di Benua Afrika

Assalamualaikum w.b.t

Salam bercuti masing masing. summer 3 bulan . yang agakk euuwww ~ sebab takde keje nak buat apa. sedangkan berlambak sangat kitab yang kena aku baca. Aku try untuk grab mana kitab kalau aku lapang. Inshaallah . tinggal lagi 2 minggu nak buat persiapan pulang ke Malaysia . tu yang sangat busy. teman kawan-kawan beli souvenier untuk family diorang kat Malaysia. teman senior beli baju dan kasut untuk Konvokesyen . teman kawan jalan-jalan . kenduri kendara . and so on ..~ tapi aku tak nak beli pape pun dari Morocco , just nak memborong kat Egypt nanty . inshaallah !

2 3 hari ni sangat letih. pulang rumah pun lewat. sakit-sakit tumit aku berjalan. hehe :D jadi , aku mengalami sakit tekak yang amat perit . i need strepsils noww! mungkin kurang minum mineral masa jalan-jalan tu.. asyik beli jus buahan jekkk..-__-

Semalam aku pergi Morocco Mall. katanya itu Pusat Membeli Belah terbesar di Benua Afrika. kalau korang tengok dia punya reka bentuk pun agak unik. lokasi dia sebelah laut Casablanca . Di dalamnya banyak sangat kedai berjenama . sangat branded ! Louis Vilton - Fendi - La Fayette - Swatch - Triumph - Prada - Apple TEchno - dan macam-macam lagi laa.. yang nice nya .. bila kedai tu area barang kemas , ade replika cincin. area cermin mata , replika spec . replika lipstick . replika headphone. nice sangat !

replika lipstick 

replika headphone

replika spectacles

di tingkat 2 pulak , ada bahagian Adventure Moroc. banyak tempat game. ala-ala funfair. tapi bukan sebarang funfair. hehe. faham jekla.. orang Arab ade je orang pakai jubah , niqab semua masuk tempat ni.. bawak anak anak diorang . spent time cuti-cuti kan.. so , kiteorang pun rasa macam agak selamat sikit laa untuk masuk kat situ. hehe :D



drive kereta dalam air . fuh semangat bebudak kecik nih

iceland 

ade ice skatting ! per person 65 dirham 

ballon water . 

banyak lagi game yang disediakan. cuma mata jek yang sempat nak record . kamera tak tersempat nak snap banyak dan satu persatu . hee :D


tak ketinggalan jugak , ada akuarium besar sangat . ketinggiannya sampai ke tingkat 3 . kalau nak masuk tengok spesies ikan bagai, kene bayar 25 dirham. siap ada lif lagi dalam akuarium tu .. susah - susah sangat , pakai jek cermin mata 3D tu . tengok dari luar. puas gak. hehehe ^^



Banyak- banyak restoran , aku pilih KFC. lepaskan gian . dah 2 tahun tak makan KFC since aku study Morocco nie. DInner Meal sampai 58 dirham . takpelah , 3tahun sekali jek untuk 58 dirham tu , sok-sok tak dan nak datang lagi ..aku suka sangat kat Food Court ni , ada pemandangan laut . sejuk betol laaa.. makan menghadap laut. ouchh ! tenang nyaaa, Mashaallah  :)))

Di bahagian malamnya , ada air pancut berirama. dia pancutkan air ikut lagu yang di mainkan. Ini salah satu video yang ada di post di Youtube. korang boleh search lagi. banyak lagu yang dah dimainkan semenjak adanya Morocco Mall nih..


Jadi , siapa yang berkesempatan , dan dilapangkan rezeki olehNya ke Morocco , jangan lupa singgah Morocco Mall. bukan sengaja untuk bershopping, tapi melihat keindahan dan keunikan Shopping Complex terbesar di Benua Afrika ni :))


oke tata ! Selamat tinggal Morocco ! 14 hari lagi ^___^

1 comment:

elinaomar said...

bestnyeeeeeeeeee :D