- serbuk kari 1 paket atau 3 sudu besar [ sesuai dengan kuantiti ayam ]
- beberapa potong ayam
- bawang besar sebiji
- halia besar ibu jari
- bawang putih 2 biji
- penumis [ bunga cengkih , kayu manis ]
- 3 biji kentang [ beberapa yang anda mahu ]
- santan / susu kotak [ ikut kesusuaian anda ]
- cili kering segenggam [ ikut kepedasan yang anda mahukan ]
- garam
cara caranya ialah :-
- basuh ayam yang telah dipotong tadi dengan bersih dan suci [ sambil berselawat ] dan toskannya
- potong bawang besar. dan hanya ambil setengah daripadanya , lalu hiriskannya panjang panjang
- hiris bawang putih panjang panjang
- hiris juga halia
- potong kentang mengikut bentuk anda suka
- kisar cili kering tadi sehingga hancur , jangan lupa untuk membuang biji lada kering agar tiada sebarang penyakit menanti
- ambil 3 sudu besar serbuk kari tadi.
----------------------------------------- tamat tentang cara penyediaan bahan -----------
- apabila cili kering sudah dikisar , masukkan ia dalam mangkuk dan gaulkan cili yang dikisar bersama sama dengan serbuk kari tadi. gaulkan ia sehingga sebati
- panaskan minyak. dan tumiskan penumis [ kayu manis , bunga cengkih tadi ] , bawang besar, bawang putih dan halia bersama sama. biarkan selama 3 minit agar naik baunya
- setelah naik baunya , masukkan pula cili kering + serbuk kari yang telah dikisar tadi kedalam periuk
- masuk kan garam secukup rasa
- dalam 4 minit selepas itu , masukkan ayam tadi. biarkan ia sehingga nampak daging ayam tadi seprti sudah masak [ hakikatnya belum ]
- dalm 7 minit selepas itu , masukkan santan ataupun susu anda sehingga capai kuantiti yang anda idamkan.
- gaulkan ia dengan api yang sederhana. agar kari tadi hancur dan tidak berketul ketul
- dan biarkan ia . .
- tidak lama kemudian , boleh la anda memasukkan kentang yang telah dipotong tadi
- tunggu sehingga naik bau kari aym anda.
- biarkan dalam 15 ke 20 minit.
- tutp api , dan hidangkan :)
HS tahu , ianya sangat simple. dan tidak perlu ditulis lagi resepi ini, tetapi HS rasa sangat teruja , kerana sebelum ini HS memang tidak pernah memasak kari ayam untuk kawan kawan mahupun keluarga.
yang sedehnye, mase tengah basuh blnder tadi , tak tahu la berangan ke ape ke, tetibe kipas besi blender yang tajam tu masuk dalam kuku. da la kuku baru potong, pendek gilaa. sakit dann pedihnya Allah yang tahuu.. :(
credit to kawan, sebab dah share step memasak kari ayam.. :) bagi adik adik yang baru nak berjinak dengan masakan , boleh la mencubanya ye..SELAMAT MENCUBA DAN MENJAMU SELERA :)
sekian,
~HanaSzied, Bilik Puteri Bongsu , 9.33 malam~
2 comments:
ceehh..siapakh yang ajar cara itu yaaa..?? hehehhe..tahniah..anda sudah bole kaweennnn yeee..^___________^
tahnnniaaaahhh..:)
Post a Comment